Veel gestelde vragen

photodune 28211678 beautiful smiling asian girl with long hair working on laptop on bed in the hotel room

Wasbare inlegkruisjes zijn herbruikbare alternatieven voor wegwerpinlegkruisjes die gebruikt worden tijdens de menstruatiecyclus of voor dagelijkse afscheiding.

Jazeker, van het merk ImseVimse, Natissy en LanaLuna verkoop ik inlegkruisjes die in een string passen.

Wasbare inlegkruisjes kunnen op dezelfde manier worden gebruikt als wegwerpinlegkruisjes. Ze worden bevestigd om het ondergoed met behulp van een drukknoop of klittenbandsluiting.

Het gebruik van wasbare inlegkruisjes is beter voor het milieu omdat ze herbruikbaar zijn, waardoor er minder afval wordt geproduceerd. Daarnaast kunnen ze ook kostenbesparend zijn op de lange termijn omdat er geen nieuwe aankopen nodig zijn.

Wasbare inlegkruisjes kunnen met de hand of machine (met de andere was mee) gewassen worden met water en zeep.
Vermijd het gebruik van bleekmiddelen en drogers om hun levensduur te verlengen. Wasverzachter kan je beter niet gebruiken omdat dat de opname capaciteit verminderd.

Ja, veel vrouwen vinden dat wasbare inlegkruisjes comfortabeler zijn dan wegwerpversies omdat ze gemaakt zijn van zachte materialen zoals katoen en bamboe, waardoor huidirritatie wordt verminderd.

Wasbare inlegkruisje zijn zeker geschikt voor incontinentie, afhankelijk van de hoeveelheden kan je het volgende uitproberen:

– een enkel drupje per dag: wasbare inlegkruisjes zonder lekdicht laagje
– vaker een drupje/klein scheutje: wasbare inlegkruisjes met lekdicht laagje
– meer dan een drupje/scheutje per keer: wasbaar maandverband (probeer dit uit, als het veel tegelijk is kan het zijn dat het niet snel genoeg opgenomen wordt)

Het is belangrijk om regelmatig te verschonen, minimaal 2x per dag.
De urine trekt namelijk wel in de stof, maar er zijn geen speciale opnamekorrels verwerkt in de producten die het vocht opnemen en vasthouden zoals bij wegwerp inlegkruisjes
 
Verschonen is heel simpel en snel, en je kan ze gewoon meewassen met de rest van je was, hetzelfde als je ondergoed.

Voor welke situatie wil je wasbaar gaan gebruiken?

lichte afscheiding elke dag of tijdens ovulatie: inlegkruisje zonder lekicht laagje

lichte incontinentie: inlegkruisje met of zonder lekdicht laagje afhankelijk van de hoeveelheid urine die je verliest. Voor een enkel drupje per dag heb je misschien geen lekdicht laagje nodig.
Voor grotere hoeveelheden urineverlies is wasbaar maandverband te proberen.

lichte menstruatie: inlegkruisje met lekdicht laagje of wasbaar maandverband

medium menstruatie: wasbaar maandverband normaal

hevige menstruatie: wasbaar maandverband XL of wasbaar nachtverband

tijdens de nacht of na de bevalling: wasbaar maandverband XL of wasbaar nachtverband

Pasvorm:
Iedereen heeft weer net een beetje een andere lichaamsbouw. Welke pasvorm bij jou past is dus uitproberen. Het soort ondergoed dat je draagt (string, midi, maxi, boxer en aangesloten of wat losser enz.) en waar het van gemaakt is (katoen of satijn, polyester etc.) maakt een groot verschil. Daarom verkoop ik een groot assortiment wasbare inlegkruisjes en maandverband.
Bij elk product staan de afmetingen vermeld.

Voor vragen kan je altijd whatsappen of mailen.

tel: 0610744227
mail: lana@lanaluna.nl

De doorgestikte kant is altijd de bovenkant.

Als er een label is, dan is dat altijd de onderkant.

Bovenkant: de kant van het product wat tegen je lijf aan zit
Onderkant: de kant van het product wat tegen je ondergoed aan zit

Uitzondering: inlegkruisjes zonder lekdicht laagje, bij deze inlegkruisjes maakt het niet uit welke kant je boven draagt.

 

Het PUL laagje is gemaakt van polyester stof met een laagje plastic waardoor het lekdicht is.
PUL stof is een veel gebruikte stof wat in alle merken wasbaar maandverband en wasbare inlegkruisjes verwerkt zit. (behalve de inlegkruisjes zonder lekdicht laagje)

Wasbaar maandverband is herbruikbaar menstruatieproduct dat gemaakt is van stof.

Jazeker wasbaar maandverband is hygienisch.

Doordat het gemaakt is van katoen of bamboe neemt het goed vocht op en door het lekdichte laagje lek je niet door.

Wasbaar maandverband is veel minder broeierig dan wegwerp maandverband omdat het niet van plastic gemaakt is.
Verder heb je veel minder kans op irritatie omdat het geen parfum bevat zoals vaak aan wegwerp maandverband wordt toegevoegd om geurtjes te maskeren.

Door het wasbare maandverband op 60 graden te wassen is het daarna weer hygienisch schoon voor het volgende gebruik.

Ja, wasbaar maandverband is erg duurzaam doordat het herbruikbaar is en minder afval produceert.
Verder is het goed om te weten dat wasbaar maandverband niet alleen beter is voor het milieu, maar ook vaak comfortabeler zit dan wegwerpmaandverband. Het kan even wennen zijn, maar veel vrouwen willen na een tijdje niet meer terug naar wegwerpmaandverband.

Je bevestigt het om je slip met drukknopen of klittenband. Vervolgens vervang je het elke 4-6 uur en spoel je het uit met koud water voordat je het in de wasmachine wast.

Ja, er zijn speciale maten voor ‘s nachts beschikbaar die meer bescherming bieden.

Het hangt af van hoe vaak je het gebruikt en hoe goed je ervoor zorgt, maar over het algemeen gaat modern wasbaar maandverband ongeveer 3-5 jaar mee voordat ze vervangen moeten worden door nieuwe exemplaren.

De meeste vrouwen gebruiken ongeveer 20-25 maandverbanden per menstruatie. Afhankelijk van je menstruatie kunnen dat bijv. 16 maandverbanden en 4 nachtverbanden zijn. En eventueel nog een paar inlegkruisjes voor de laatste dagen.

Dit is een voorbeeld, en de aantallen zijn voor je hele menstruatie en gaat er van uit dat je alleen aan het eind alles wast, maar als je tussendoor wast heb je er minder nodig.

Er zijn veel verschillende merken wasbaar maandverband, met allemaal een verschil in pasvorm en gebruikte stoffen.
Ik adviseer daarom om eerst een paar producten van verschillende merken te kopen, en niet meteen 20 stuks

Of je wel of geen last hebt van drukknoopjes kan liggen aan je anatomie, uitproberen is het enige wat je kan doen.
Het kan ook aan je fietszadel liggen, die zijn er in vele vormen.
Er zijn fietszadels met een gat/sleuf in het midden, dat is voor iedereen die last heeft met fietsen een goed oplossing.
Een rokzadel kan ook beter zitten, dat is een klein rond zadel.

Ik verkoop ook wasbare inlegkruisjes en maandverband met een klittenbandsluiting van het merk Bamboolik en wasbare inlegkruisjes en maandverband zonder sluiting van het merk ImseVimse en LanaLuna

Gebruiksaanwijzing menstruatiecup:

Desinfecteer de menstruatiecup voor elke menstruatie, door deze ongeveer 3 minuten in water te koken, en bewaar de menstruatiecup altijd in het bijgevoegde opbergzakje.
Vouw de menstruatiecup samen om deze in te kunnen brengen. Het vouwen kan op verschillende manieren. Breng de cup dan zo ver mogelijk in en laat de cup uitvouwen. Om je ervan te verzekeren dat de cup perfect uitgevouwen is en vastgehouden wordt door een lichte vacuüm, knijp je in de onderkant en draai je een klein beetje. Als de cup in de juiste positie zit, zul je het niet voelen en kan er geen lekkage meer optreden.
Je kunt de cup nu tot 12 uur laten zitten als je een normale vloeiing hebt. (Bij zeer zware vloeiing zou het elke 3-4 uur geleegd kunnen worden.)
Om de menstruatiecup te legen, pak je het uiteinde en trekt er zachtjes aan, totdat je greep op de onderkant van de cup krijgt. Knijp dan rondom in de onderkant om het vacuüm los te laten en de cup er voorzichtig uit te halen.
• Tip: als je je buikspieren erbij gebruikt, gaat het vaak nóg makkelijker.
Leeg de cup in het toilet en maak schoon met een nat doekje, toiletpapier, of spoel het uit met water voordat je het weer inbrengt.

 

Staat je vraag hier niet bij?
Mail je vraag dan naar lana@lanaluna.nl of stuur een Whatsapp bericht