Gebruik en onderhoud van wasbaar maandverband, wasbare inlegkruisjes, wasbare wattenschijfjes en menstruatiecups

Wat is de bovenkant van wasbaar maandverband en wasbare inlegkruisjes:
Bij alle inlegkruisjes en maandverband is de doorgestikte kant de bovenkant (de kant die tegen je aan zit)
-Imse Vimse: de doorgestikte kant is de bovenkant
-LanaLuna inlegkruisjes: je kan kiezen, doordat er geen lekdicht laagje in zit, is er geen verschil in gebruik.
-Ella’s House, MaM ecofit, Breberky en Bamboolik hebben op elk product een label aan de onderkant zitten.

Wasbare inlegkruisjes:
Draag ondergoed dat goed past en aansluit. Met de doorgestikte kant boven, en het label aan de onderkant, vouw je het inlegkruisje om je slip heen en maak je het vast met de drukknoop.
Onderweg:
De inlegkruisjes kun je opvouwen, door de lange einden van het inlegkruisje naar binnen over elkaar vouwen, en daar de vleugels omheen vouwen en dichtmaken met de drukknoop, zo kun je het makkelijk schoon meenemen en na gebruik bewaren.
Neem de inlegkruisjes mee in een toilettasje of een Imse Vimse, MaM ecofit of Ella’s House tasje.
Wassen:
Was de inlegkruisje op de zelfde manier als je de rest van je ondergoed wast. Dit kan alleen als je ze buiten de menstruatie om gebruikt, anders zie wasbaar maandverband.
Drogen:
De meeste soorten wasbare inlegkruisjes kunnen in de wasdroger, zie de productinformatie

Wasbaar maandverband:
Draag ondergoed dat goed past en aansluit.
Met de doorgestikte kant boven, en het label aan de onderkant, vouw je het maandverband om je slip heen en maak je het vast met de drukknoop.
Onderweg:
Het maandverband kun je opvouwen, door de lange einden van het maandverband naar binnen over elkaar vouwen, en daar de vleugels omheen vouwen en dichtmaken met de drukknoop, zo kun je het makkelijk schoon meenemen en na gebruik bewaren. Neem de maandverbanden mee in een toilettasje of in een Imse Vimse, MaM ecofit of Ella’s House tasje.
Bewaren en wassen:
Spoel het maandverband met koud water uit na gebruik of laat het goed drogen zonder spoelen.
Als je het uitspoelt na gebruik laat het dan goed drogen voordat je het in de wasmand doet, of bewaar het in een emmertje met water. (dan elke dag het water verversen!)
Voordat je het maandverband wast op hoge temperaturen is het handig als de meeste vlekken eruit zijn gegaan met koud water.
Niet uitgespoeld maandverband dus eerst in de wasmachine op een kort programma op nul graden wassen bijvoorbeeld.
Heb je niet zoveel maandverbanden dan kan je ze ook 24 uur weken in een emmertje koud water zodat het bloed loslaat uit de stof.
Daarna, indien nodig, behandelen met een vlekkenzeep voordat je ze warm wast.
Was het maandverband met andere was mee op 60 graden
Het gebruik van wasverzachter en het strijken van het maandverband vermindert de opnamecapaciteit.
Drogen:
De meeste soorten wasbaar maandverband kunnen in de wasdroger, zie de productinformatie.

Wasbare wattenschijfjes:
Natmaken en uitknijpen voor gebruik. Te gebruiken met je favoriete reinigingslotion en tonic, maar ook handig om bijv. gezichtsmaskers mee te verwijderen.Wasbare wattenschijfjes zijn niet geschikt voor het verwijderen van nagellak!Was de pads in een afsluitbaar wasnetje om te voorkomen dat deze zoek raken in de wasmachine.

Om vlekken te voorkomen, zeker met waterproof make up, is het handig om te make up niet te laten indrogen, goed uitpoelen en eventueel alvast wat voorwassen aan de wastafel met wat handzeep, zodat de meeste kleurstof verwijderd is voordat ze in de wasmachine gaan. Hardnekkige vlekken kan je behandelen met vlekkenzeep, bijv. ossengalzeep.

Tip van LanaLuna Gebruik kokosolie als oog make up remover: klein beetje olie tussen je vingers warm maken, de olie rond je ogen wrijven en met een met warmwater natgemaakt wasbaar wattenschijfje eraf vegen.

Menstruatiecup:
Desinfecteer de menstruatiecup voor elke menstruatie, door deze ongeveer 3 minuten in water te koken.
Kook de cup weer na elke menstruatie en bewaar altijd in het bijgevoegde opbergzakje.
Vouw de menstruatiecup samen om deze in te kunnen brengen.
Het vouwen kan op verschillende manieren.
Breng de cup dan zo ver mogelijk in en laat de cup uitvouwen.
Om je ervan te verzekeren dat de cup perfect uitgevouwen is en vastgehouden wordt door het lichte vacuum, knijp je in de onderkant en draai je een klein beetje. Als de cup in de juiste positie zit, zul je het niet voelen en kan er geen lekkage meer optreden.
Je kunt de cup nu tot 12 uur laten zitten als je een normale vloeiing hebt. (Bij zeer zware vloeiing zou het elke 3-4 uur geleegd kunnen worden.)
Om de menstruatiecup te legen, pak je het uiteinde en trekt er zachtjes aan, totdat je greep op de onderkant van de cup krijgt. Knijp dan rondom in de onderkant om het vacuum los te laten en de cup er voorzichtig uit te halen.
• Tip: als je je buikspieren erbij gebruikt, gaat het vaak nog makkelijker. Leeg de cup in het toilet en maak schoon met een nat doekje, toiletpapier, of spoel het uit met water voordat je het weer inbrengt.